perjantai 5. syyskuuta 2014

Uppo Oudon Uunimunakas



Näin opiskelijana on hyvä osata mahdollisimman paljon erilaisia reseptejä, joihin voi käyttää jääkaapin jämiä. Siksi ihastuinkin kermaisen herkulliseen uunimunakkaaseen, jonka tätini Uppo Outo opetti minulle. Hän myös kertoi, että parhaat munat syntyvät mahdollisimman hyvissä oloissa kasvatetuilta kanoilta.

Annos sopii pääruuan lisäksi myös aamu-, ilta- tai välipalaksi annoskokoa pienentämällä ja lisukkeiden ja täytevalintojen avulla. Itse olen aikeissa syödä toisenkin ruuan tänään, joten tämä oli päivän kevyempi ruoka.

Tätini sanoi, että herkullisin täyte uunimunakkaaseen syntyy suklaasta, sisäfileestä ja sukkulamadoista, mutta se kuulostaa kovin eksoottiselta, joten esittelen oman täytteeni.

Lukemistossa Harry Potter ja viisasten kivi, sekä kauniin kullanruskeareunainen uunimunakas


Uppo Oudon Uunimunakas (1-2 annosta nälkäisyydestä, täytteistä ja lisukkeista riippuen)
5 munaa
1-1   ½ dl ruoka- tai kuohukermaa (2dl menee myös varmaan, varsinkin jos laitat reilummin täytteitä)
Mustapippuria maun mukaan
Valkosipulimaustetta, kuivattua sipulia tai vaikka tuoretta sipulia
Jotain yrttimaustetta (esim. pizzamaustetta)
n. ½ tl suolaa

Täytteeksi (esimerkki):
1 pieni purkki herkkusieniä (esim. 180g. Osta tuoreita jos varaa.)
Juustoa (minun annoksessa aamupala-juustoa jota oli kaapissa, mutta mikä tahansa käy eikä määrällä ole väliä – voi jättää myös pois!)

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita munat, kerma ja mausteet (ilmainen vinkki, muna kannattaa rikkoa tasoa vasten ja sitten  kun kuori on auki tipauttaa sisältö vasta lasiin tai suoraan tekoastiaan. Laasin reuna työntää munan kuoren palaset kananmunan sisään josta ne on vaikea noukkia. Tasoa vasten rikottaessa joudut tosin siivoamaan tason ennen ja jälkeen, mutta se on mukavampaa kuin kuoren palat ruuassa.)

Sekoita joukkoon täytteet. Koristele päällinen, minä laitoin kaksi siivua juustoa päälle, mutta esimerkiksi tomaatti toimii myös. Kaada seos, mikäli ei ole jo, uunivuokaan. Kypsennä uunissa noin 20-30 minuuttia riippuen uunivuoan koosta ja kuinka paksulti seosta on. Omani on noin 23cmx 15cm ja soikea, joten kananmunaa tuli aika paksulti, joten paistoin 30 minuuttia. Testaa ennen lopullista ulos ottoa kypsyyttä ja seuraa reunojen tummumista. Hyvä uunimunakas on kiinteä, mutta ei kuiva. Silloin se jää kermaisan pehmeäksi.

Tarjoile esimerkiksi tuoresalaatin (ja riisin) kera.

Tässä myöhempi porkkana-versio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti